PARAMETRY KVALITNÍ VOJTĚŠKOVÉ SENÁŽE :
- sušina 35 - 45%
- kvalitní kvasný proces:
-poměr kyselin mléčné, octové,máselné 4:1:0
-optimální množství kyselin vzhledem k sušině
-dostatečná aerobní stabilita
- maximální množství živin : Nl min 20% v sušině, NEL min 5 MJ v 1 kg sušiny
- velikost částic 3 - 8 cm (délka vhodná jak pro zvířata tak pro možnost kvalitního rozmíchání a vykrmení míchacím vozem)
- žádné ztráty během kvašení v silu (povrch, kraje, záhyby u stěn jámy, vaku, plata)
- stupeň proteolýzy max. 10% (poměr amoniakálního dusíku a celkového dusíku signalizující stupeň rozvoje hnilobných bakterií, které rozkládají Nl krmiva)
PODMÍNKY PRO VÝROBU KVALITNÍ VOJTĚŠKOVÉ SENÁŽE :
Důležitá je vysoká výkonnost, spolehlivost a sladění celé sklizňové linky dle aktuálních podmínek tak, aby bylo denně sklizeno 40 - 80 ha ploch (výnos, dopravní vzdálenost) při dosaženi a udržení kvalitních parametrů krmiva.
Sečení a mačkání :
- v optimální vegetační fázi - v poupatech před květem, kdy je v rostlinách vysoká koncentrace Nl a energie.
-kvalitní sklízecí technika: -vysoký denní výkon
-spolehlivost
-kvalitní a šetrné mačkání (vhodný kondicionér,ne prstový)
- za pěkného počasí: -předpověď bez srážek min. 3 dny
-nesekat, když je na rostlinách voda (rosa, po dešti)
- výška strniště min. 7 cm -provzdušnění řádku zespoda
-nedochází k znečištění hlínou (na zemi hnilobné bakterie, jedny z největších škůdců kvalitního mléčného kvašení)
- mezi 10:00 a 22:00 je hladina pohotových cukrů v rostlině (zdroj energie pro bakterie mléčného kvašení) min. 18 mg/g hmoty. V noci klesá hladina cukrů pod 16 mg/g.
Obracení a shrnování :
Provádí se pro dosažení rychlejšího zavadnutí a vyššího výkonu linky.
- vždy citlivě podle průběhu počasí, velikostí řádků tak, aby nedocházelo k odrolu lístků (v lístcích se nachází 68% Nl z celkového počtu).
- To znamená, že musí manipulovat s pokosem ještě před zasycháním povrchu řádků.
- kvalita obsluhy a seřízení stroje :
-šetrná manipulace
-min. znečištění sklízeného materiálu (hlína, kameny, cizí předměty)
Optimální sušiny musí být dosaženo co nejdříve proto, aby ztráty živin prodýcháním u posečené píce byly co nejnižší:
zavadání 1 den - ztráty do 5%
zavadání 2 dny -
ztráty 5 - 10%
zavadání 3 dny a
déle - ztráty nad 20%
Pro kvalitní kvasný proces je důležitá hodnota tzv. zkvašovacího koeficientu (ZK), která závisí na druhu silážované rostliny a její sušině. Pro vojtěšku platí tyto hodnoty:
sušina % |
15 |
20 |
25 |
30 |
35 |
40 |
zkvašovací koeficient |
21 |
26 |
31 |
36 |
41 |
46 |
Při ZK 45 a více lze počítat s dobrým prokvašením i bez konzervačních prostředků. Použití konzervačních prostředků je při dodržení všech zásad správného silážování ekonomicky velmi výhodné (vyšší aerobní stabilita, menší ztráty během kvašení, vyšší využitelnost živin => lepší zdravotní stav zvířat, vyšší užitkovost).
Při ZK do 30 je nutné přidat chemický konzervant, nad 30 je výhodnější použít biologický prostředek.
Při sušině nad 45% je sice ZK vysoký, ale takto suchý materiál se obtížně dusá, v sile se nedokáže vytvořit prostředí za nepřístupu vzduchu a tento materiál se zahřívá („hoří“), dochází k vysokým ztrátám (nad 30%) a po otevření sila je senáž tak nestabilní, že její zkrmování způsobuje výrazné zdravotní problémy u zvířat. Proto , když vojtěška přeschne je mnohem lepší z ní usušit seno, které má kladný dietetický účinek.
Při sušině pod 30% může být siláž prokvašená a stabilní, ale v těchto silážích je velké množství kyselin, které působí na organismus zvířat také negativně.
Proto se pro praxi doporučuje sklízet materiál o sušině 33 – 40 %, aby byla vyrobena senáž kvalitně prokvašená a zdravotně nezávadná.
Sběr, řezání a odvoz :
- délka řezanky je závislá na sušině (čím sušší, tím kratší), ale její minimální délka by měla být 3 cm. Takto dlouhé částice již podporují motoriku bachoru.
- sběr čistého materiálu (bez hlíny, kamení a cizích těles)
- minimální ztráty úletem (rozumná obsluha)
- aplikace konzervačního přípravku dle návodu výrobce (uchování, koncentrace, aplikované množství vody) při vstupu do sběracího ústrojí.
Nahrnování a dusání :
- nízká rychlost dusacího prostředku.
- maximální zatížení na jednotku plochy.
- dusání i během delších přestávek mezi přísunem materiálu.
- denně naskladněna min. 1,5 m vrstva - důležité je množství sklizené hmoty a ne počet sklizených hektarů.
- každý den po návozu posledních for je důležité vytěsnění vzduchu z posledních vrstev siláže.
Zakrytí :
- trvanlivé a vzduchotěsné zakrytí po dokonalém urovnání a udusání celého sila.
- dokonalé rozvinutí a zatížení plachet - hlavně u stěn a okrajů sila.