PARAMETRY KVALITNÍ VOJTĚŠKOVÉ SENÁŽE :

 

- sušina 35 - 45%

- kvalitní kvasný proces:

          -poměr kyselin mléčné, octové,máselné     4:1:0

          -optimální množství kyselin vzhledem k sušině

          -dostatečná aerobní stabilita

- maximální množství živin : Nl min 20% v sušině, NEL min 5 MJ v 1 kg sušiny

- velikost částic 3 - 8 cm (délka vhodná jak pro zvířata tak pro možnost kvalitního rozmíchání a vykrmení  míchacím vozem)

- žádné ztráty během kvašení v silu (povrch, kraje, záhyby u stěn jámy, vaku, plata)

- stupeň proteolýzy max. 10% (poměr amoniakálního dusíku a celkového dusíku signalizující stupeň rozvoje hnilobných bakterií, které rozkládají Nl krmiva)

 

PODMÍNKY PRO VÝROBU KVALITNÍ VOJTĚŠKOVÉ SENÁŽE :

 

Důležitá je vysoká výkonnost, spolehlivost a sladění celé sklizňové linky dle aktuálních podmínek tak, aby bylo denně sklizeno 40 - 80 ha ploch (výnos, dopravní vzdálenost) při dosaženi a udržení kvalitních parametrů krmiva.

 

Sečení a mačkání :

- v optimální vegetační fázi - v poupatech před květem, kdy je v rostlinách vysoká koncentrace Nl  a energie.

-kvalitní sklízecí technika:         -vysoký denní výkon

                                               -spolehlivost

                                               -kvalitní a šetrné mačkání (vhodný kondicionér,ne prstový)

- za pěkného počasí:                -předpověď bez srážek min. 3 dny

                                               -nesekat, když je na rostlinách voda (rosa, po dešti)

- výška strniště min. 7 cm         -provzdušnění řádku zespoda

                                               -nedochází k znečištění hlínou (na zemi hnilobné bakterie, jedny z největších škůdců kvalitního mléčného kvašení)   

                                              - mezi 10:00 a 22:00 je hladina pohotových cukrů v rostlině (zdroj energie pro bakterie mléčného kvašení) min. 18 mg/g hmoty. V noci klesá hladina cukrů pod 16 mg/g.

 

Obracení a shrnování :

Provádí se pro dosažení rychlejšího zavadnutí a vyššího výkonu linky.

-         vždy citlivě podle průběhu počasí, velikostí řádků tak, aby nedocházelo k odrolu lístků (v lístcích se nachází 68% Nl z celkového počtu).

-         To znamená, že musí manipulovat s pokosem ještě před zasycháním povrchu řádků.

                                              - kvalita obsluhy a seřízení stroje :

                                               -šetrná manipulace

                                               -min. znečištění sklízeného materiálu (hlína, kameny, cizí předměty)

                                               Optimální sušiny musí být dosaženo co nejdříve proto, aby ztráty živin prodýcháním u posečené píce byly co nejnižší: 

                                                zavadání 1 den - ztráty do 5%

                                               zavadání 2 dny - ztráty 5 - 10%

                                               zavadání 3 dny a déle - ztráty nad 20%                                                   

 

 

Pro kvalitní kvasný proces je důležitá hodnota tzv. zkvašovacího koeficientu (ZK), která závisí na druhu silážované rostliny a její sušině. Pro vojtěšku platí tyto hodnoty:

 

sušina %

15

20

25

30

35

40

zkvašovací koeficient

21

26

31

36

41

46

 

Při ZK 45 a více lze počítat s dobrým prokvašením i bez konzervačních prostředků. Použití konzervačních prostředků je při dodržení všech zásad správného silážování ekonomicky velmi výhodné (vyšší aerobní stabilita, menší ztráty během kvašení, vyšší využitelnost živin => lepší zdravotní stav zvířat, vyšší užitkovost).

Při ZK do 30 je nutné přidat chemický konzervant, nad 30 je výhodnější použít biologický prostředek.

Při sušině nad 45% je sice ZK vysoký, ale takto suchý materiál se obtížně dusá, v sile se nedokáže vytvořit prostředí za nepřístupu vzduchu a tento materiál se zahřívá („hoří“), dochází k vysokým ztrátám (nad 30%) a po otevření sila je senáž tak nestabilní, že její zkrmování způsobuje výrazné zdravotní problémy u zvířat. Proto , když vojtěška přeschne je mnohem lepší z ní usušit seno, které má kladný dietetický účinek.

Při sušině pod 30% může být siláž prokvašená a stabilní, ale v těchto silážích je velké množství kyselin, které působí na organismus zvířat také negativně.

Proto se pro praxi doporučuje sklízet materiál o sušině 33 – 40 %, aby byla vyrobena senáž kvalitně prokvašená a zdravotně nezávadná.

 

Sběr, řezání a odvoz :

- délka řezanky je závislá na sušině (čím sušší, tím kratší), ale její minimální délka by měla být 3 cm. Takto dlouhé částice již podporují motoriku bachoru.

- sběr čistého materiálu (bez hlíny, kamení a cizích těles)

- minimální ztráty úletem (rozumná obsluha)

- aplikace konzervačního přípravku dle návodu výrobce (uchování, koncentrace, aplikované množství vody) při vstupu do sběracího ústrojí.

 

Nahrnování a dusání :

- nízká rychlost dusacího prostředku.

- maximální zatížení na jednotku plochy.

- dusání i během delších přestávek mezi přísunem materiálu.

- denně naskladněna min. 1,5 m vrstva - důležité je množství sklizené hmoty a ne počet sklizených hektarů.

- každý den po návozu posledních for je důležité vytěsnění vzduchu z posledních vrstev siláže.

 

Zakrytí :

- trvanlivé a vzduchotěsné zakrytí po dokonalém urovnání a udusání celého sila.

- dokonalé rozvinutí a zatížení plachet - hlavně u stěn a okrajů sila.